Petje af!

Wat wordt er deze dagen hard gewerkt. Artsen, verpleegkundigen, deskundigen, ministers, leraren, vrijwilligers, ja iedereen doet z'n uiterste best. Petje af dus!

Dat leraren hard werken, weet iedereen in Nederland. Dat ze behoren tot een van de meest betrokken beroepsgroepen, zal ook niemand verbazen. Want voor je leerlingen zoek je immers altijd het beste. Gaat het niet linksom, dan maar rechtsom, dat is typerend voor leraren.

Geen wonder dat toen de scholen sloten, leraren bezorgd waren over leerlingen die extra zorg nodig hebben. Want, hoe gaat dat thuis als je dyslexie, ADHD of een vorm van autistisme hebt? Of wat als je rekenen of taal moelijk vindt en bij je broertje of zusje ook alles niet van zelf gaat. Dat is best spannend.

En wie denkt er aan al die ouders, die opeens voor een enorme opgave staan. Nooit eerder hebben ze nagedacht over thuisonderwijs. Want dat is iets waar we in Nederland zo onze vragen bij hebben en waar je het eigenlijk niet over mag hebben. Maar opeens is het dan toch zover. Dan zit je daar met je kinderen aan tafel en moet je als ouders alle zeilen bij zetten. Gelukkig slaan de meesten zich er dapper doorheen.

Maar laten we de gezinnen die het moeilijk hebben niet vergeten. Want wat is het soms fijn wanneer kinderen even naar school zijn. Als kind ben je er even uit en als ouders heb je even lucht. Misschien kunnen we de leerlingen die het betreft een keer extra naar school laten komen. Of wat te denken van elkaar even de helpende hand bieden, door te bellen een praatje te maken, begrip te tonen en voorzichtg een praktisch advies te geven. Het is juist deze sociale steun die kwetsbare gezinnen nodig hebben en soms net een extra duwtje geeft om er toch weer voor te gaan.

En kinderen die het allemaal maar moelijk vinden, geven we gewoon een beetje ruimte. Een uurtje werken en dan wat anders. Als het kan naar buiten: gewoon even ballen, touwtje springen, of bijvoorbeeld tuinkers of bonen zaaien. Natuurlijk een in glazen pot, want dan heb je elke dag wat te kijken. Het zijn juist de simpele dingen die soms het beste helpen.

Laten we, nu het nog even gaat duren, ouders bemoedigen te beginnen bij onszelf als leraren. Op onze Sliedrechtse Johannes Calvijnschool organiseerden de leraren een even simpel als prachtig initiatief 'Petje af' heet het. Naast alles wat al gedaan wordt, gingen er stapels kaarten op de post. Op weg naar de gezinnen met de groet 'Petje af' voor de inzet van alle ouders, met de hartelijke groeten van de jufs en meesters. Misschien een idee om over te nemen!

Petje af
Petje af