Masterclass begrijpend lezen voor groep 1 -3

Informatie

Datum:12-02-25 09:00-15:30
Locatie: Kubus 141 (eerste etage)
3364 DG Sliedrecht
Kosten p.p: € 350,00
SBU: 6
Aantal plekken: 15
Gaat door bij: 5 deelnemers
Inschrijven tot: 24-01-2025
Waarderingscijfer: 8,5
Benodigdheden: Laptop Prentenboek meenemen  

Jonge kinderen moeten leeskilometers maken en woordenschat ontwikkelen. Maar tegelijk moet ook het leesbegrip ontwikkeld worden. Dat moet vooral op een speelse manier gebeuren. News2Learn junior biedt een eenvoudige en tegelijkertijd effectieve aanpak om jonge leerlingen bewust te maken van wat er in teksten en/of informatie gebeurt.

Dit begint al in de groepen 1-3. Met behulp van handige aanpakmanieren leren leerlingen een tekst beter te begrijpen door te kijken, luisteren en lezen. Onderbouwleerkrachten ontwerpen veel lesactiviteiten zelf. News2Learn Junior ondersteunt de leerkrachten en breidt het didactisch repertoire uit.

Programma

9.00 uur Ontvangst

9.15 uur Deel 1 Starten met News2learn Junior:

Wat is het nut en de noodzaak van begrijpend lezen, kijken en luisteren in de onderbouw? In dit deel wordt er aandacht besteed aan de opbouw van begrijpend kijken, luisteren en lezen in de onderbouw.

  • Hoe werkt News2Learn junior in de onderbouw.
  • Hoe ziet een lesmoment begrijpend lezen, kijken en luisteren eruit.
  • Miniles met behulp van praktische voorbeelden waarbij eenvoudig gebruik gemaakt wordt van strategieën en schema’s.

10.45 uur Koffiepauze

11.00 uur Deel 2A Dieper lezen, kijken en luisteren

Hoe stel ik goede kijk- en luistervragen aan jonge kinderen? In dit deel wordt er aandacht besteed aan het modelleren van de didactiek van begrijpend lezen, kijken en luisteren.

  • Wat is close-reading?
  • Hoe stel ik niveauvragen aan jonge leerlingen?
  • Tekststructuren herkennen en signaal- en verwijswoorden vinden in de tekst.
  • Het leren spelen met strategieën, schema’s en de principes van News2learn Junior.

12.30 uur Lunch

13.30 uur Deel 2B Dieper lezen

In dit deel bereiden de deelnemers een News2learn Junior (mini)les voor met behulp van een prentenboek of informatieboek.

15.00 uur Koffiepauze

15.15 uur Deel 3 presenteren van de eigen ontworpen les.

In dit deel worden de ontworpen lessen met elkaar uitgewisseld. Daarna is er ruimte voor het stellen van vragen en worden alle principes van News2Learn Junior samengevat.

15.30 uur Afsluiting

Doelgroep

Taal- leescoördinatoren en/of leerkrachten van groep 1-3 die willen werken met News2Learn Junior en kennis en vaardigheden van begrijpend lezen op een hoger plan willen brengen.

Cursusleiders

Marleen Kastelein is leesspecialist bij Edu-Sign | Edu-World en wekelijks betrokken bij News2Learn. Ze is nauw betrokken bij verschillende implementatietrajecten van News2Learn Junior in de groepen 1-4. Daarbij weet ze onderbouwleerkrachten telkens enthousiast te maken voor de mogelijkheden van begrijpend lezen, kijken en luisteren. Na de pabo heeft Marleen de master leren en innoveren gevolgd en zich o.a. gespecialiseerd in onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen.

Margretha is leesspecialist bij Edu-Sign | Edu-World en net als Marleen wekelijks betrokken bij News2Learn. Ze is gespecialiseerd in de didactiek van begrijpend lezen en slaagt erin dit voor de groepen 1-4 op een speelse manier toegankelijk en bruikbaar te maken. Margretha heeft onderwijswetenschappen gestudeerd en werkt ook als hoogbegaafdheidsspecialist in het basisonderwijs.

Marleen en Margretha zijn beiden ook werkzaam als educational designer bij Edu-World.

Optie

De masterclass wordt ook op locatie gegeven. Kosten: €1550, exclusief €0,30 km reiskosten, alles vrijgesteld van BTW.

Aanmeldingsvoorwaarden

U meldt zich aan voor deze bijeenkomst door het inschrijfformulier onder aan deze pagina in te vullen. Door u aan te melden, gaat u akkoord met de hieronder vermelde aanmeldingsvoorwaarden en onze algemene voorwaarden. Een week voor aanvang van de masterclass sturen wij u een herinnering toe.

Verhindering

Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Annulering is mogelijk per email tot twee weken voor aanvang van de masterclass. U ontvangt binnen 48 uur een bevestiging per email van de annulering. Hiervoor wordt een bedrag van € 75,- aan annuleringskosten in rekening gebracht. Vanaf twee weken voor aanvang van de bijeenkomst bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd.

Reviews

Tineke

Natuurlijk besteden we veel aandacht aan lezen, kijken en luisteren bij kleuters. Maar door de manier waarop News2Learn het aanpakt, krijgt het veel meer diepte. Het effect bij de kinderen zie je direct. Ze luisteren aandachtiger, ze glimlachen bij het stellen van vragen en je ziet ze gewoon per keer een stapje verder komen.'

Henrieke

'Ik werk al heel wat jaren in de onderbouw en heb alle groepen van 1-4 wel een paar jaar gedaan. Intuïtief weet ik best hoe ik jonge leerlingen aan het denken kan zetten bij het voorlezen van bijvoorbeeld prentenboeken. Maar dankzij de masterclass slaag ik er nu in veel meer diepgang te bereiken. De strategieposters en de vragenwaaier zijn daar heel handig bij. Zonder de masterclass had ik dit niet geweten, een aanrader dus!'

Uw gegevens