Inloggen

Passie voor onderwijs

pedagogiek | onderwijskunde | entrepeneur | praktijkonderzoek | verantwoordelijke en leefbare samenleving | professionele ontwikkeling van (school)organisaties | innovatieve leeromgevingen | meer aan minder leren | strategisch beleid uitdenken en realiseren

Corrie4Kids gepresenteerd

Posted door op in Onderwijsontwikkeling
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 2235
  • 0 reacties
  • Abonneer op updates
  • Afdrukken

Donderdag 28 november was een bijzondere dag. Na maanden ontwikkelen en testen is het lespakket Corrie4Kids over het leven van de Nederlandse verzetsvrouw Corrie ten Boom gepresenteerd. Het lespakket bestaat uit een prachtig magazine 'Corrie!', een lerarenhandleiding, een leerdagboek, een DVD en een digitale viewer met afbeelding en videoclips.

De leerlingen uit groep 8 van de Ten Boomschool in Maarssen hadden de primeur. Hun school is immers genoemd naar de familie ten Boom. Een christelijke familie die vanuit hun geloof honderden Joden en verzetsmensen geholpen hebben. Het heeft vader ten Boom, dochter Betsy, neef Kik en uiteindelijk ook zoon Willem het leven gekost. Corrie die op wonderlijke wijze concentratiekamp Ravenbrück overleeft, reist na de oorlog onvermoeibaar over de wereld om de boodschap van liefde en vergeving door Jezus door te geven. Velen worden door haar toespraken en boeken geraakt en bemoedigd.

Het lespakket is bijzonder geschikt voor groep 8 van de basisschool om het thema vergeving aan de orde te stellen of als aanvulling of vervanging van het geschiedenishoofdstuk over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kan het lespakket ook prima gebruikt worden in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

In januari 2015 wordt het complete lespakket toegestuurd aan 2000 scholen in Nederland. Het doel is dat de scholen vervolgens de materialen voor de kinderen kopen en er mee aan het werk gaan.

Inmiddels worden voorbereidingen getroffen om het lespakket in het Engels te vertalen om het internationaal te verspreiden.

De impact van Corrie4Kids op de leerlingen is groot. Het komt heel dichtbij en weglopen kan niet meer. De kinderen moeten zich er toe verhouden en een standpunt innemen. En dan blijkt dat vergeven niet gemakkelijk is.

'Nee, ik zou die Duitse man nooit vergeven', zegt Michelle wanneer ze Corrie hoort vertellen dat de kampbewaker uit Ravensbrück voor haar staat en om vergeving vraagt.
'Nee', zegt Dave 'Je kunt wel vergeven, maar zulke erge dingen kun je nooit vergeten. Dat gaat toch niet?'

Wanneer de kinderen zien wat de consequenties zijn van het verzet zijn ze diep onder de indruk. 'Tja, die vrouw is wel cool zeg! Ze doet echt dingen die andere mensen niet doen.'

Als aan het eind blijkt dat Corrie haar ex-kampbewaker vergeeft en ze dat heel persoonlijk vertelt, wordt het erg stil in de klas. De kinderen kijken en luisteren geconcentreerd, zichtbaar onder de indruk. 'Dat ze dat doet zeg!', wordt er gefluisterd. De boodschap is duidelijk. Ook kinderen moeten liefhebben en vergeven...

Journalist Stephan Bol van het Nederlands Dagblad schreef er een mooi verslag over:
20141128-ND-Levenslessen-van-Corrie-ten-Boom.pdf

 

 

 

Waardeer dit blogartikel:

Bert is pedagoog en onderwijskundige. Zijn motto is 'leren met inzicht en begrip voor iedereen.' Wekelijks werkt hij met leidinggevenden, lerarenopleiders, leraren en leerlingen in primair-, voortgezet-en hoger onderwijs. Daarvoor was hij leraar, lerarenopleider, adviseur, directeur en lector in het hoger onderwijs. Sinds 2012 is hij eigenaar van Edu-Sign en richt hij zich op duurzame kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast woensdag 20 maart 2019