Inloggen

Masterclass Het echte conflict op 9 februari 2018

Zonder de intellectuele en wetenschappelijke ontwikkeling van de afgelopen eeuwen, zou onze samenleving er waarschijnlijk totaal anders uitzien. Met dank aan de wetenschap en in haar kielzog de techniek, leven we in een hoogontwikkelde samenleving. De verworvenheden zijn legio. Een van de grootste is wel dat de mens verlost is van het bijgeloof. Dat God en het geloof daarbij vervangen zijn door de wetenschap, lijkt voor velen vanzelfsprekend . Maar de gedachte dat we niet meer zijn dan alleen ons brein en dat onze verlangen en gevoelens niet meer zijn dan materie, kunnen veel mensen zich ook niet voor te stellen. Toch is het de uiterste consequentie van een naturalistische en materialistische denk- en leefwijze. Maar wie wil zo kinderen en jongeren opvoeden en lesgeven? Welke richting geven we hen dan mee en wat is hun hoop?

Onze tijd kenmerkt zich door een moeizame verhouding tussen wetenschap en geloof. Dat is ook merkbaar in het domein van opvoeding en onderwijs. De nadruk op onderzoek neemt toe. Onderwijsontwikkeling doen we alleen nog op basis van evidence based bewezen praktijken. Maar kun je ook nog ergens in geloven? Zetten geloof, passie, bezieling en verlangen ons nog in beweging?

Deze masterclass behandelt het schijnbare dilemma tussen wetenschap en geloof. U leert hoe geloof, passie, bezieling en verlangen aanwezig zijn bij authentieke wetenschappers en denkers over onderwijs. Ook ontdekt u hoe door de invloed van wetenschap en onderzoek deze begrippen seculariseren en uit het repertoire van de leerkracht dreigen te verdwijnen. Vooral wordt u toegerust met het inzicht dat wetenschap en geloof helemaal niet conflicteren. Maar dat wanneer dit gebeurt, het vaak een gevolg is van de atheïstische uitgangspunten van de betrokken wetenschappers.

Centraal in deze masterclass staat het werk van de Amerikaanse apologeet Alvin Plantinga. Zijn boek 'Het echte conflict' (2014) laat zien dat in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, wetenschap en geloof juist bij elkaar horen. Naast het werk van Plantinga wordt ook gebruik gemaakt van 'Technologie, overal om ons heen' van Marc de Vries (2013), 'De slag om het hart' van Herman Paul (2017) en 'Leven alsof God bestaat' van Antoine Bodar (2017).

Programma

9.00 uur Ontvangst

9.30 uur Deel 1 Introductie

  • Over geloof, passie en bezieling in het pedagogisch domein
    Hoe spreken pedagogen over opvoeding en onderwijs.
  • Over geloof, passie en bezieling bij authentieke wetenschappers
    Hoe wetenschappers omgaan met geloof en wetenschap.

10.45 uur Koffie pauze

11.15 uur Deel 2 Het echte conflict, over wetenschap, religie en naturalisme

  • Hoe het komt dat wetenschap en geloof uit elkaar gegroeid zijn en wat daarvan het gevolg is.

12.30 uur Lunch

13.30 uur Deel 2 vervolg Het echte conflict, over wetenschap, religie en naturalisme

  • De atheïstische drogreden ontmaskerd. De onbetrouwbaarheid van de naturalistische en evolutionistische denkwijze versus de betrouwbaarheid de menselijke kenvermogens als beelddrager van God.

14.30 uur Break out

15.00 uur Deel 3 Reflectie

  • De secularisatie van het pedagogisch domein door de invloed van het naturalisme.

  • De uitdaging voor het christelijk onderwijs, met toepassing naar de eigen praktijk.

16.00 uur Afsluiting

Docenten
Marc de Vries is natuurkundige en filosoof. Hij is werkzaam aan de TU Delft als hoogleraar in de didactiek van de bétavakken en de christelijke filosofie. Vanuit deze positie is hij bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen wetenschap en geloof. Regelmatig mengt hij zich in de discussie. Daarbij neemt hij de Bijbel als betrouwbaar uitgangspunt en laat zien wat de consequentie is wanneer wetenschap deze betrouwbaarheid ter discussie stelt.

Bert Kalkman is pedagoog en onderwijskundige. Met Edu-Sign is hij werkzaam in het primair-, voortgezet- en hoger beroepsonderwijs. Hij is gespecialiseerd in schoolontwikkeling, de professionele ontwikkeling van de leraar en de ontwikkeling van educatieve concepten waarin leren met diepgang en betrokkenheid centraal staan. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar het snijvlak van identiteit, pedagogiek en didactiek. Voor hij startte met Edu-Sign werkte hij in het hoger beroepsonderwijs als docent, directeur en lector.

Weten waar het over gaat
Marc en Bert kennen elkaar al geruime tijd. Regelmatig werkten ze samen rond het thema wetenschap,  techniek en pedagogiek. Hun gedeelde interesse voor de relatie tussen wetenschap en geloof, onderwijs en opvoeding heeft geleid tot deze masterclass.

Waardering
De masterclasses van Edu-Sign kenmerken zich door kwaliteit, collegialiteit en kleinschaligheid. Er wordt gewerkt in een ontspannen omgeving. Een ideale setting om veel te leren. Dat is ook wat telkens blijkt uit de waardering van de deelnemers aan deze masterclasses. 

Doelgroep
Leraren en leidinggevenden uit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO.

Aantal deelnemers
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Daarmee is persoonlijke aandacht en ruimte voor gesprek gegarandeerd.

Datum
9 februari 2018

Locatie
De masterclass wordt gehouden in het pand van A&P BV in Zwijndrecht. In dit prachtige pand aan de Wattstraat 17, 3335 LV in Zwijndrecht staat ons een luxe cursuslocatie ter beschikking.

AP locatie lange tafel 2 AP locatie ronde tafelAP locatie lange tafel

Wat kost het?
Deze masterclass kost € 242. Dit bedrag is inclusief BTW, hand-out en lunch. 

Let op! Komt u samen? Kies dan de knop Aanmelden (persoon) en vul de naam van uw collega in bij opmerkingen/vragen.

Aanbeveling

Volg deze masterclass in combinatie met de masterclasses Leren en Instructie 1 en/of Leren en Instructie 2. U krijgt dan 10% korting op uw tweede en derde inschrijving. Deze masterclasses Leren en Instructie 1 en 2 worden aangeboden op vrijdag 9 maart en vrijdag 23 maart 2018.

Aanmeldingsvoorwaarden
U meldt zich aan voor deze bijeenkomst door het inschrijfformulier onder aan deze pagina in te vullen. Door u aan te melden, gaat u akkoord met de hieronder vermelde aanmeldingsvoorwaarden en onze algemene voorwaarden. Een week voor aanvang van de masterclass sturen wij u een herinnering toe.

Verhindering
Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Annulering is mogelijk per email tot twee weken voor aanvang van de masterclass. U ontvangt binnen 48 uur een bevestiging per email van de annulering. Hiervoor wordt een bedrag van € 25,- aan annuleringskosten in rekening gebracht. Vanaf twee weken voor aanvang van de bijeenkomst bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd.

Meer weten?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Aanbeveling

Volg deze masterclass in combinatie met de masterclass Leren en Instructie. U krijgt dan 10% korting op uw tweede inschrijving. De masterclass Leren en Instructie wordt aangeboden op vrijdag 10 februari en vrijdag 24 maart. 

Eigenschappen bijeenkomst

Datum: 09-02-2018 09:00
Einddatum: 09-02-2018 16:00
Plaatsen 12
Inschrijfstop 02-02-2018
Prijs per persoon €242.00
Voor deze bijeenkomst kan er niet meer aangemeld worden