Inloggen

Masterclass Leren en Instructie 2 op 23 maart 2018

Iedereen heeft de mond vol over 21e-eeuwse vaardigheden, maar welke concepten gaan hier achter schuil en is het allemaal wel zo nieuw wat er gezegd wordt? Wat wordt rol van de leraar en welke rol is er weggelegd voor de inzet van technologie? Of wat wordt de invloed van de beweging van de Thinking schools en hoe kijken zij tegen de 21e eeuw aan? En wat te denken van de opkomende aandacht voor het belang van relaties. En zijn er ook eigentijdse en tegelijkertijd principiële keuzen te maken. Keuzen die de kwaliteit van het onderwijsleerproces op diepte brengen en oog hebben voor de persoonlijke vorming van de leerlingen of het bijna verdwenen concept van de verwondering.

Geen master volgen, maar wel op masterniveau aan het werk? Dat is de kracht van deze nieuwe en kleinschalige masterclass. In één dag maakt u kennis met de gedachten van toonaangevende onderzoekers en recente ontwikkelingen.Deze masterclass sluit aan op Leren en Instructie 1, maar kan ook apart gevolgd worden.

Programma

9.00 uur Ontvangst

9.30 uur Deel 1A 21e-eeuwse vaardigheden en de beweging van de Thinking Schools  

21e-eeuwse vaardigheden worden snel gepopulariseerd, maar wie kent de diepere achtergronden en hun drijfveren? En welke relaties liggen er met toekomstig beleid zoals ‘Ons Onderwijs in 2032’? Naast de productie van conceptuele kennis, verschijnen ook meer praktische ideeën waarbij de beweging van de Thinking Schools een belangrijke plaats inneemt.  Daarom gaan we ook concreet met deze ideeën aan de slag en leert u hoe leren en ontwikkeling op het niveau van de praktijk georganiseerd kan worden.

 • Veranderende leerlingen en de ‘nieuwe pedagogiek’.
 • De kunst van het onderwijzen en de inzet van nieuwe technologie.
 • Essentiële denkvaardigheden om grip te houden op het leren.

Gebaseerd op o.a.: Actuele publicaties zoals the Ontario Public Services over ’21st Century Competencies, Michael Fullan, David N. Heyerle & Larry Alper,  Robert J. Marzano, Tammy Heflebower, Sonny Maganã 


10.45 uur Koffie pauze

11.15 uur Deel 1B 21e-eeuwse vaardigheden en de beweging van de Thinking Schools

Kun je het denken sturen? Hoe leg je verbanden tussen ideeën en hoe helpen grafische weergaven om patronen te ontdekken of mentale modellen te creëren. In dit deel zetten we ons leerproces verder voort.

12.00 uur Deel 2 The Relational Teacher 

In onze samenleving waar de autonomie van het individu centraal staat, klinken langzaam maar stemmen waarin de noodzaak van relaties benadrukt worden. Een nieuwe beweging die hier op aansluit, is die van de Relational Health waartoe ook The Relational Teacher behoort.

 • De ideeën over duurzaamheid en maatschappelijke verandering.
 • Relaties in het hart van het schoolleven.
 • Sterke en zuivere relaties aan de basis van gelijke kansen voor iedereen.

Gebaseerd op o.a.: Colleen McLaughlin. Robert Loe, Herman Wijffels

12.30 uur Lunch

13.30 uur Deel 3A Leren met diepgang en betrokkenheid

Leren met diepgang en betrokkenheid beweegt zich op het snijvlak van pedagogiek, onderwijskunde, leerpsychologie en identiteit. De bril waardoor wij naar de wereld kijken, bepaalt hoe wij over dit thema denken en er praktisch vorm aangeven. In dit deel wordt duidelijk hoe de moderne wetenschappelijke benadering 'leren en ontwikkeling' afvlakt, maar vooral wordt ingegaan op de uitdaging hier verandering in te brengen. De wijsheid van de Bijbel en klassieke denkers helpen ons hierbij. En zo blijkt, veel van wat deze ons leren, blijkt ook wetenschappelijk te bewijzen. In dit deel presenteert Bert een eigen werkmodel dat richting geeft aan leren met diepgang en betrokkenheid en 'oud en nieuw' principieel verenigt.

 • Waar het probleem werkelijk ligt. De impact van rationeel denken op de pedagogische en onderwijskundige praktijk.
 • Het alternatief, kijken met andere ogen over de Bijbelse les van de gelijkenissen.
 • Van oppervlakkig naar diep leren, over drie niveaus van leren en drie niveaus van betrokkenheid.

Gebaseerd op o.a. : Aurelius Augustinus, Harro van Brummelen, Alvin Plantinga, John Hattie

14.30 uur Break out

15.00 uur Deel 3B Verwondering als basis voor leren met diepgang en betrokkenheid

Het geheim van écht onderwijs is dat leerkracht en leerling samen betekenisvolle ogenblikken doormaken en inzicht en waardering delen. Daarbij speelt gedeelde verwondering of verbazing een essentiële rol. In dit deel vragen we opnieuw aandacht voor de pedagogische betekenis van de verwondering en oefenen we ons zelf er zowel mentaal als praktisch in. Met als doel het weer te geven aan onze leerlingen.

 • Verwondering en vertrouwd worden met wereld waarin wij leven.
 • Kennis als 'vrucht' van de verwondering.
 • Verwondering als opbrengst van leren met diepgang en betrokkenheid.

Gebaseerd op o.a.: Abraham Joshua Heschel, Robert J. Marzano, Jana S. Marzano, Cornelis Verhoeven, Martin Wagenschein

16.00 uur Afsluiting

Docent
Bert Kalkman is pedagoog en onderwijskundige. Met Edu-Sign is hij werkzaam in het primair-, voortgezet- en hoger beroepsonderwijs. Hij is gespecialiseerd in schoolontwikkeling, de professionele ontwikkeling van de leraar en de ontwikkeling van educatieve concepten waarin leren met diepgang en betrokkenheid centraal staat. Voor hij startte met Edu-Sign werkte hij aan de Pabo, tweedegraads lerarenopleiding en diverse masteropleidingen als docent, directeur en lector.

Weten waar het over gaat
Wekelijks werkt Bert met directies, leraren en leerlingen. Zijn kennis van leren en instructie zet hij in om scholen en leraren verder te brengen in hun professionele ontwikkeling. Zo combineert hij theorie en praktijk en weet precies waarom iets wel of niet werkt. In de masterclass wordt deze kennis compact en overzichtelijk gepresenteerd. In één dag bent u helemaal op de hoogte van de stand van zaken.

Waardering

Deze masterclass is nieuw en wordt voor de tweede keer aangeboden op verzoek van de deelnemers aan de masterclass Leren en Instructie 1. 

'Zeer toerustend, heerlijk bijgetankt. Kom graag terug.' (deelnemer)

'Wat een mooie theorie , maakt altijd de koppeling naar de praktijk' (deelnemer)

Doelgroep
Leraren en leidinggevenden uit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO. Deelnemers aan de masterclass Leren en Instructie.

Aantal deelnemers
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Daarmee is persoonlijke aandacht en ruimte voor gesprek gegarandeerd.

Datum
23 maart 2018

Locatie
De masterclass wordt gehouden in het pand van A&P BV in Zwijndrecht. In dit prachtige pand aan de Wattstraat 17, 3335 LV in Zwijndrecht staat ons een luxe cursuslocatie ter beschikking.

AP locatie lange tafel 2 AP locatie ronde tafelAP locatie lange tafel

Wat kost het?
Deze masterclass kost € 242. Dit bedrag is inclusief BTW, hand-out en lunch. 

Let op! Komt u samen? Kies dan de knop Aanmelden (persoon) en vul de naam van uw collega in bij opmerkingen/vragen.

Aanbeveling

Volg deze masterclass in combinatie met de masterclasses 'Het echte conflict' en/of Leren en Instructie 1. U krijgt dan 10% korting op uw tweede en derde inschrijving. Deze masterclasses worden aangeboden op vrijdag 9 februari en vrijdag 9 maart 2018.

Aanmeldingsvoorwaarden
U meldt zich aan voor deze bijeenkomst door het inschrijfformulier onder aan deze pagina in te vullen. Door u aan te melden, gaat u akkoord met de hieronder vermelde aanmeldingsvoorwaarden en onze algemene voorwaarden. Een week voor aanvang van de masterclass sturen wij u een herinnering toe.

Verhindering
Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Annulering is mogelijk per email tot twee weken voor aanvang van de masterclass. U ontvangt binnen 48 uur een bevestiging per email van de annulering. Hiervoor wordt een bedrag van € 25,- aan annuleringskosten in rekening gebracht. Vanaf twee weken voor aanvang van de bijeenkomst bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd.

Meer weten?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Aanbeveling

Volg deze masterclass in combinatie met de masterclass Leren en Instructie. U krijgt dan 10% korting op uw tweede inschrijving. De masterclass Leren en Instructie wordt aangeboden op vrijdag 10 februari en vrijdag 24 maart. 

Eigenschappen bijeenkomst

Datum: 23-03-2018 09:00
Einddatum: 23-03-2018 16:00
Plaatsen 12
Inschrijfstop 16-03-2018
Prijs per persoon €242.00
Voor deze bijeenkomst kan er niet meer aangemeld worden