Inloggen

Masterclass Leren en Instructie 1 op 9 maart 2018

Hoe ziet het onderwijs er in 2032 uit? Daarover verscheen in 2017 een uitgebreid advies. De vele gesprekken tussen leraren, experts en beleidsmakers laten duidelijk zien welke controverses er bestaan tussen visies op opvoeden en onderwijzen. Kiest de ene wetenschapper meer voor een pedagogische en praktijkgerichte benadering, de ander kiest voor de zuiver empirische aanpak van hypothesen opstellen, onderzoek doen en wel of geen bewijs vinden. En waar staat u als onderwijsprofessional? Waarop baseert u uw visie en waardoor laat u zich leiden? En hoe weet u wat werkt en waarom?

Deze masterclass verdiept uw inzicht in de altijd durende controverse tussen pedagogen en onderwijskundigen. U ontdekt vanuit welke denkkaders zij werken en wat de consequenties daarvan zijn voor de onderwijspraktijk. Ook leert u het verschil tussen onderzoekers die sterk gericht zijn op onderwijseffectiviteit en degenen die meer vanuit een pedagogische of veranderkundige motivatie werken. De masterclass inspireert u tot nadenken over de professionele ontwikkeling van uzelf en uw collega's. Zonder daarbij het belang van de praktijk en de leerlingen uit het oog te verliezen. Want dat is wat alle onderzoekers gemeenschappelijk hebben: Leren met plezier!

Deze masterclass sluit aan bij de masterclass Leren en Instructie 2, maar kan ook apart gevolgd worden.

Programma

9.00 uur Ontvangst

9.30 uur Deel 1A Hoe pedagogen denken

De leraar is allereerst pedagoog, maar wat wordt hiermee bedoeld? In dit deel wordt de leraar gezien als schoolpedagoog, iemand die gericht is op opvoeden en onderwijzen. Dit betekent dat hij aandacht heeft voor kwalificatie, socialisatie en de vorming van de persoon van de leerling. Hij is doelgericht maar kent het onderscheid tussen resultaat- en opbrengstgericht denken en werken. Op basis hiervan weet hij wat wel en niet waardeert. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de Nederlandse pedagoog Gert Biesta. Hij wint aan populariteit en baseert zich o.a. op de pedagoog John Dewey en de filosofe Hanna Arendt, maar wie zijn zij en wat typeert hun denken?

• De leraar als de ondernemende pedagoog
• De balans tussen kwalificatie, socialisatie en persoonlijke vorming
• Meten is weten of waarderen wat we meten

Gebaseerd op o.a.: Gert Biesta, Parker Palmer, Wim ter Horst, René van Riessen, Martin Wagenschein

10.45 uur Koffie pauze

11.15 uur Deel 1B Hoe pedagogen denken

Pedagogisch denken vraagt aandacht voor zaken als bezieling en persoonlijke betrokkenheid. Het tempo waarin dit proces zich ontwikkeld verloopt in een andere en tragere dimensie dan de snelwegen waarlangs het onderwijsproces zich beweegt. Zijn de pedagogische en onderwijskundige benaderingswijze echt tegenstrijdig of zijn ze ook complementair aan elkaar? 

12.00 uur Deel 2A De (onderschatte) invloed van leer- en instructiepsychologen

Iedere dag geven leraren instructie. Maar weet u welke ideeën achter instructiemodellen schuil gaan en wat het verschil is tussen een cognitivistische of constructivistische benadering? De wereld van de leer- en instructiepsychologie is relatief onbekend, terwijl de invloed op het onderwijs juist heel groot is. Ook onderwerpen als de invloed van motivatie, doorzettingsvermogen en prestatie op leren en betrokkenheid komen uit dit vakgebied.

• De impact van cognitivisme en constructivisme op instructie geven
• De relatie tussen motivatie, doorzettingsvermogen en prestatatie

Gebaseerd op o.a.: John. M. Keller, David Merril, Charles M. Reigeluth

12.30 uur Lunch

13.30 uur Deel 2B De(onderschatte) invloed van leer- en instructiepsychologen

Kun je educatieve systemen transformeren van selectiesystemen naar een omgeving waarin niet allereerst selectie maar het maximaliseren van leren centraal staat? Dan wordt lesgeven, les geven in leren.

14.30 uur Break out

15.00 uur Deel 3 Leren zichtbaar maken

Pedagogen en onderwijskundigen begrijpen elkaar niet altijd even goed. In dit deel komen beide werelden bij elkaar. Jarenlang onderzoek naar wat echt werkt in de onderwijspraktijk levert veel waardevolle informatie op. Menige onderwijsmythe is hierdoor ontmaskerd. Tegelijk past de nodige realiteitszin, want wat in de ene situatie wel werkt, doet dat in de andere juist niet. In dit deel leert u kennis uit onderzoek inzetten in een pedagogische praktijk.

• De leraar aan zet, brengt leerlingen in beweging
• De effecten van pedagogische en didactische strategieën op de kwaliteit van 
het onderwijsleerproces en de betrokkenheid van leerlingen

Gebaseerd op o.a.: Pedro de Bruyckere, John Hattie, Paul Kirschner, Robert Marzano 


16.00 uur Afsluiting

Docent
Bert Kalkman is pedagoog en onderwijskundige. Met Edu-Sign is hij werkzaam in het primair-, voortgezet- en hoger beroepsonderwijs. Hij is gespecialiseerd in schoolontwikkeling, de professionele ontwikkeling van de leraar en de ontwikkeling van educatieve concepten waarin leren met diepgang en betrokkenheid centraal staat. Ook verzorgt hij als gastdocent masterclasses aan een masteropleiding onderwijskunde. Voor hij startte met Edu-Sign werkte hij in het hoger beroepsonderwijs als docent, directeur en lector.

Weten waar het over gaat
Wekelijks werkt Bert met directies, leraren en leerlingen. Zijn kennis van leren en instructie zet hij in om scholen en leraren verder te brengen in hun professionele ontwikkeling. Zo combineert hij theorie en praktijk en weet precies waarom iets wel of niet werkt. In de masterclass wordt deze kennis compact en overzichtelijk gepresenteerd. In één dag bent u helemaal op de hoogte van de stand van zaken.

Waardering

Deze masterclass, voorheen alleen incompany aan masterstudenten aangeboden, staat nu op verzoek van het werkveld ook open voor individuele deelname.

De deelnemers waarderen de masterclass gemiddeld met een 9.

'Geweldig om in één dag een overzicht te krijgen van recente onderwijskundige inzichten. Nu kan ik veel beter inschatten met welke ontwikkelingen ik wel of niet aan het werk wil.'  (deelnemer)
                                                                                

Doelgroep
Leraren en leidinggevenden uit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO. Deelnemers aan de masterclass Leren en Instructie 1.

Aantal deelnemers
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Daarmee is persoonlijke aandacht en ruimte voor gesprek gegarandeerd.

Datum
9 maart 2018

Locatie
De masterclass wordt gehouden in het pand van A&P BV in Zwijndrecht. In dit prachtige pand aan de Wattstraat 17, 3335 LV in Zwijndrecht staat ons een luxe cursuslocatie ter beschikking.

AP locatie lange tafel 2 AP locatie ronde tafelAP locatie lange tafel

Wat kost het?
Deze masterclass kost € 242. Dit bedrag is inclusief BTW, hand-out en lunch. 

Let op! Komt u samen? Kies dan de knop Aanmelden (persoon) en vul de naam van uw collega in bij opmerkingen/vragen.

Aanbeveling

Volg deze masterclass in combinatie met de masterclasses 'Het echte conflict' en/of Leren en Instructie 2. U krijgt dan 10% korting op uw tweede en derde inschrijving. Deze masterclasses worden aangeboden op vrijdag 9 februari 2018 en vrijdag 23 maart 2018. 

Aanmeldingsvoorwaarden
U meldt zich aan voor deze bijeenkomst door het inschrijfformulier onder aan deze pagina in te vullen. Door u aan te melden, gaat u akkoord met de hieronder vermelde aanmeldingsvoorwaarden en onze algemene voorwaarden. Een week voor aanvang van de masterclass sturen wij u een herinnering toe.

Verhindering
Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Annulering is mogelijk per email tot twee weken voor aanvang van de masterclass. U ontvangt binnen 48 uur een bevestiging per email van de annulering. Hiervoor wordt een bedrag van € 25,- aan annuleringskosten in rekening gebracht. Vanaf twee weken voor aanvang van de bijeenkomst bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd.


Meer weten?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Aanbeveling

Volg deze masterclass in combinatie met de masterclass Leren en Instructie. U krijgt dan 10% korting op uw tweede inschrijving. De masterclass Leren en Instructie wordt aangeboden op vrijdag 10 februari en vrijdag 24 maart. 

Eigenschappen bijeenkomst

Datum: 09-03-2018 09:00
Einddatum: 09-03-2018 16:00
Plaatsen 12
Inschrijfstop 02-03-2018
Prijs per persoon €242.00
Voor deze bijeenkomst kan er niet meer aangemeld worden